Livsmedelskontroll
För att du ska kunna vara säker på att maten du serverar eller säljer uppfyller de krav som ställs måste du ha kunskap och rutiner. Det är ditt företags ansvar att servera och sälja säker mat.
Kontroll av livsmedelsverksamheter
Miljöinspektörer kontrollerar alla livsmedelsföretag i kommunen. Livsmedelsföretagare är du om du hanterar livsmedel. Exempel på verksamheter är kafé, restaurang, kiosk, matbutik och skolkök.
Som livsmedel räknas också dricksvatten så vi utför även kontroll på dricksvattenanläggningar. Exempel på det är vattenverk och kafé med egen dricksvattenbrunn.
Hur ofta vi besöker din verksamhet beror på vilka risker din livsmedelsverksamhet har och hur bra du sköter den.
Vad kontrolleras?
Ett kontrollbesök görs antingen i form av en inspektion eller en revision. En revision är alltid anmäld i förväg och då görs en undersökning av verksamhetens egenkontroll. Vi kontrollerar att rutiner finns inom olika områden som till exempel personalhygien, rengöring, temperaturkontroll och underhåll. Vid en inspektion kontrolleras att regler och rutiner följs.
En inspektion är i stort sett alltid oanmäld. I samband med klagomål och misstänkta matförgiftningar är det särskilt viktigt att göra oanmälda inspektioner.
Provtagning
Ett annat sätt att bedriva tillsyn är genom provtagning av livsmedel och rengöringsgrad. Det kan innebära provtagning av exempelvis julbord eller att vi använder en ATP-mätare som på plats kan ge en antydan om hur effektivt verksamheten rengör sina redskap och arbetsytor.
Åtgärder vid brister
Om inspektören upptäcker brister vid kontrollbesöket följs det upp genom åtgärdsplaner, uppföljande inspektioner eller andra åtgärder. Oftast räcker det med att verksamheten redogör för hur de har tänkt åtgärda bristerna och att det följs upp med en uppföljande inspektion.
Ibland behövs skarpare åtgärder som förbud eller föreläggande. Det kan till exempel handla om att förbjuda försäljning av felmärkta livsmedel. Vi är också skyldiga att göra en åtalsanmälan när livsmedelsföretagaren inte har följt livsmedelslagstiftningen. Om det finns risk för människors hälsa kan Tillsyns- och tillståndsnämnden stänga verksamheten.
För uppföljande inspektioner, förelägganden och förbud får du som livsmedelsföretagare betala en avgift för extra offentlig kontroll.
Kontakt
Har du frågor eller behöver hjälp med din anmälan?
Kontakta oss för rådgivning.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 1 september 2025